Соопштенија

Соопштенија

ПЛАТИТЕ РАСТАТ НА ПОЧЕТОКОТ ОД ГОДИНАВА

БРУТО - ПЛАТА Индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во јануари 2019 година, во однос на јануари 2018 година, изнесува 103.3 Ваквото зголемување...

РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА ОФИЦИЈАЛНО ЈА ПРИЗНА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Руската Федерација ја призна нашата држава под новото уставно име – Република Северна Македонија, соопшти Министерството за надворешни работи на Руската Федерација (18.3.2019 година). Во...

ЛАЖНА ВЕСТ Е ДЕКА РУСИЈА ГИ ВРАЌА КАМИОНИТЕ СО МАКЕДОНСКИ ПРОИЗВОДИ ПОРАДИ НОВОТО ИМЕ...

Лажна е веста дека Русија ги враќа од границите камионите со македонски поризводи поради проблеми со декларациите како резултат на промената на името на...

РУСКИТЕ ТУРИСТИ ПРОДОЛЖУВААТ ДА ЈА ЗАОБИКОЛУВААТ МАКЕДОНИЈА

На почетокот од годинава статистиката бележи исклучително мал број на странски туристи од Руската Федерација во Република Северна Македонија.Во јануари во земјава допатувале само...

БДП ВО ЧЕТВРТОТО ТРОМЕСЕЧИЕ ЛАНИ СО РАСТ ОД 3,7 ОТСТО, МОТОР ГРАДЕЖНИШТВОТО СО...

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ  (БДП) за четвртото тримесечје од 2018 година е 3.7 %....

ВИСОК ПОРАСТ НА ИНДУСТРИСКОТО ПРОИЗВОДСТВО ОД 12 ОТСТО НА ПОЧЕТОКОТ ОД ГОДИНАВА

Индексот на индустриското производство во јануари 2019 година, во однос на јануари 2018 година, изнесува 112.0. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и...

ВКУПНАТА РАЗМЕНА СО РУСИЈА НА ПОЧЕТОКОТ ОД ГОДИНАВА ОПАЃА, НО МАКЕДОНСКИОТ ИЗВОЗ...

Во јануари годинава обемот на стоковната размена на Република Македонија со Руската Федерација изнесувал 14,65 милиони САД долари, што е 93,8 отсто од вредноста...

НБРМ: УТВРДЕНИ НАЧИНИТЕ И УСЛОВИТЕ ПОД КОИ РЕЗИДЕНТИТЕ МОЖЕ ДА ОТВАРААТ СМЕТКИ ВО СТРАНСТВО

Советот на Народната банка одржа редовна седница (28.2.2019 година) на која донесе Одлука за изменување и дополнување на Одлуката за начинот и условите под...

МЕНАЏЕРИТЕ ВО ПРЕРАБОТУВАЧКАТА ИНДУСТРИЈА ОЧЕКУВААТ ТЕШКИ МЕСЕЦИ

Според оценката менаџерите на компаниите, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во јануари 2019 година е намален за 0.3 процентни поени во однос на...

МАКЕДОНСКА БИЗНИС-ДЕЛЕГАЦИЈА ВО ПОСЕТА НА „МАКЕДОНСКИ ДОМ“ ВО МОСКВА

Македонската бизнис -делегација која учествува на Националниот штанд на Република Македонија на саемската манифестација „Продекспо 2019“ во Руската Федерација, предводена од м-р Дејан Бешлиев,...