Архив

Архив

НОВИ ПРОИЗВОДИ И ТЕХНОЛОГИИ: РУСКИ НАУЧНИЦИ НАПРАВИЛЕ НОВ ПОЛУПРОВОДНИК БЕЗ ОЛОВО ЗА СОЛАРНИ БАТЕРИИ

Група руски научници направи нов полупроводник без да користи олово. Тој може да се примени во соларни батерии со цел да се зголеми нивната ефикасност. Ова...

FORBESGLOBAL 2019: ЧЕТРИ РУСКИ КОРПОРАЦИИ МЕЃУ 100 НАЈГОЛЕМИ ВО СВЕТОТ

Меѓу првите 100 компании на ранг-листата на најголеми фирми во светот ForbesGlobal 2000 во 2019 година се најдоа четири руски корпорации. „Гаспром” ја зазеде 40. позиција на...

ИЗВОЗОТ НА ПРАСКИ ВО РУСИЈА СЕ ОДВИВА НЕПРЕЧЕНО, ПРОДОЛЖУВА КОМУНИКАЦИЈАТА СО ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ И ОТКУПУВАЧИТЕ

Претставници од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Државниот инспекторат за земјоделство и Државната фитосанитарна лабораторија во Росоман имаа работна средба со градоначалникот на...

ЗАРАДИ ИЗВОЗОТ ВО РУСИЈА ДРЖАВНАТА ФИТОСАНИТАРНА ЛАБАРАТОРИЈА ЌЕ РАБОТИ И ВО САБОТА

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство информира дека поради зголемениот обем на работа и извоз на коскесто овошје на пазарите во Европската Унија и...

ВО АПРИЛ ВО ЗЕМЈАВА ПРЕСТОЈУВАЛЕ САМО 373 РУСКИ ТУРИСТИ

Државниот завод за статистика продолжува да евидентира низок број на туристи од Руската Федерација кои ја посетуваат земјава.Во месец април само 373 руски  туристи...

ПРОДОЛЖУВА ВИСОКИОТ РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА

Продолжува да се одржува високиот пораст на извозот на Република Северна Македонија во Руската Федерација.Во првите четри месеци тој пораст изнесува близу 40 отсто...

МАКЕДОНСКИТЕ ВИНА ВО ХРВАТСКА ЌЕ СЕ ПРОМОВИРААТ СО НИВНИТЕ ГЕОГРАФСКИ НАЗИВИ

Македонските вина ќе можат да се промовираат во Хрватска со нивните географски називи. Проблемот со пласманот што неодамна се појави поради спорните одредби од...

НАЈМНОГУ НОВИ ПРЕТПРИЈАТИЈА ВО ЗЕМЈАВА СЕ РЕГИСТРИРААТ ЗА ВРШЕЊЕ ТРГОВИЈА

Новосоздадени претпријатија, 2017 година Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2017 година било регистрирано 6.321 новосоздадено претпријатие, што претставува 9.2 % од вкупно...

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ЕДУЦИРАШЕ 400 ДЕЦА ЗА ПРАВИЛНО КОРИСТЕЊЕ НА ФИНАНСИСКИ ПРОИЗВОДИ

Со финансиско знаење и информации за тоа како правилно да се користат финансиските производи се стекнаа околу 400 деца, кои од 28 до 31...

„БИТОЛСКА МЛЕКАРА“ СО ДОНАЦИЈА ПАКЕТИ СО МЛЕКО ЗА СОЦИJАЛНО ЗАГРОЗЕНИТЕ СЕМЕЈСТВА

„Битолска млекара“, членка на Македонско-руската стопанска комора,  донираше пакети со млеко за социјално загрозени семејства, во пресрет на одбележувањето на Светскиот ден на млекото,...