Извозот на руска нафта во Соединетите американски држави оваа година се зголеми за 23%, со што го престигна Мексико и ја направи Русија втор по големина американски снабдувач со сурова нафта по Канада.

Во мај 2021 година, Русија извезе рекордни 26,17 милиони барели сурова нафта и нафтени деривати на американскиот пазар, што е скоро 2,5 пати повеќе во споредба со минатата година, со залихи на нафта кои се зголемиле за 65 пати, објави Управата за енергетски информации на САД.

Според евиденцијата на Федералната царинска служба на Русија, САД купија речиси една петтина од вкупниот извоз на нафта во првите пет месеци од 2021 година, што ги направи најголемиот купувач на тешки нафтени деривати во Русија. Претходниот рекорд беше поставен во 2009 година, кога Русија испорача вкупно 25,08 милиони барели сурова нафта и нафтени деривати на САД. Канада се уште е на врвот на листата на извозници на нафта во САД со 125,75 милиони барели испорачани во мај годинава, додека Мексико е на третото место со 22,56 милиони.

Русија стана атрактивен извор на нафтени продукти за американските производители на гориво, бидејќи нуди полу-рафинирани масла како „Мазут 100“, што има совршени квалитети за американските рафинерии што се користат за преработка на густата сурова нафта од Венецуела и Блискиот Исток. Сепак, извозот од овие дестинации опадна поради венецуелските санкции и ограничувањата на производството воведени од Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК). Ова и даде можност на Русија да го преземе американскиот пазар.

Соединетите држави ги зголемуваат набавките на руска сурова нафта, додека во исто време продолжуваат да воведуваат санкции за енергетскиот сектор во Русија. Последниот беше неуспешниот обид да се запре изградбата на гасоводот „Северен тек 2“, кој ќе ја снабдува Европа со руски природен гас. Сепак, Вашингтон не воведе какви било санкции што ќе им забранат на американските компании да купуваат руска нафта, што ефективно им овозможува да го зголемат купувањето.(Извор: РТ)