Mинистерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, во Москва, Руска Федерација, одржа работен состанок со претседателот на рускиот дел од Меѓувладината комисија за трговско – економска и научно техничка соработка, Алексеј Груздев (10.10.2019 година).

На работниот состанок освен делегацијата од МЗШВ, присуствуваше и  м-р Дејан Бешлиев, извршен директор на Mакедонско-руската стопанска комора.

На средбата се разговараше за повеќе теми меѓу кои и за неискористениот потенцијал во економската соработка. Димковски и Груздев, се договорија да бидат проучени можностите за реализирање на конкретни иницијативи и заеднички проекти.

Воедно, Димковски и Груздев разговараа и за претстојната 9-та седница на Комисијата која ќе се одржи на ноември во Охрид. Во фокусот на седницата ќе бидат неколку теми, енергетика со посебен акцент на инвестиции во хидроенергетика, гасификација, примена на нови иновативни технологии, туризам и земјоделство. Во рамки на претстојната седница на Комисијата ќе биде одржан и бизнис форум и билатерални средби меѓу заинтересираните фирми од двете земји, за воспоставување долгорочна соработка. Од руската страна веќе постои интерес од автомобилската индустрија, фирми кои нудат земјоделска механизација, од ИТ секторот, третман на отпад и решавање на проблемите со загадување. Земјоделството, како еден од клучните сектори во билатералната соработка, ќе биде еден од носечките во идната соработа, имајќи ги предвид можностите за извоз на земјоделско – прехранбени производи кои се во подем и за нив постои голем интерес на рускиот пазар.

Руската Федерација е значаен трговски партнер на Република Македонија и во 2016 година го завзема 14-то, во 2017 година е на 18-то место на листата на земји со кои Северна Македонија остварува најголем обем на трговска размена.

Најизвезувани македонски производи во Русија се лекови, а од земјоделски производи се извезуваат кајсии, цреши, вишни, праски, сливи, јаболки, домати, зелка.(МЗШВ)