Рускиот претседател Владимир Путин  потпиша указ  со кој се продолжува забраната за увоз на храна од Европската Унија до крајот на 2020 година.

Русија воведе ембарго врз широк спектар на увозни стоки од ЕУ и други земји во 2014 година како одговор на меѓународните санкции наметнати поради нејзината улога во украинската криза.

На руската Влада и е наложено да гарантира спроведување на мерките од тој указ и по потреба да поднесе предлог за изменување на рокот на важење на наведените контра-санкции.
Ваквата мерка следи откога неодамна шефовите на држави и влади на ЕУ се согласија да ги продолжат за шест месеци санкциите против Русија поради недоволна имплементација на договорите од Минск.
Овие санкции прв пат беа воведени во 2014-та година поради конфликтот во Украина и нелегалната анексија на Крим. Договорите од Минск имаат за цел да понудат излез од војната во Украина, но за сега ЕУ оценува дека Москва не ги почитува целосно.
Санкциите против Русија во врска со украинскиот конфликт се состојат од мерки против неколку индустрии на руската економија, како одбраната, енергијата и финансиите. Потоа, воведени се и таргетирани санкции против одредени лица и ентитети инволвирани во војната како и бизнис рестрикции за земјите членки на ЕУ во Крим и Севастопол во однос на увозот и извозот.
Поради овие санкции, Русија не е повеќе дел од Г8 самитите, а суспендирани се и редовните ЕУ-Русија средбите на врвот, а Европската Инвестициска Банка и Европската Банка за развој и реконструкција не смеат да одобруваат нови заеми за Москва.