Во периодот од јануари до јули оваа година, руските банки успеаја да заработат 927 милијарди рубли, што речиси ја достигна сумата на добивка што беше регистрирана на крајот од минатата година, покажуваат податоците на Централната банка на Руската Федерација.
-Седуммесечната добивка од 927 милијарди фунти во тековната година речиси го достигна финансискиот резултат за целата 2016 година (930 милијарди рубли), – се наведува во соопштението на регулаторот. – Воедно се наведува дека во истиот период минатата година руските банки успеале да заработат 459 милијарди рубли.
Според очекувањата на Централната банка на Руската Федерација, профитот на банкарскиот сектор ќе падне во втората половина од годината. Овој показател на крајот од годинава би можел да ја надмине сумата од 1-1,2 трилиони рубли, при што најголемиот дел од парите ќе останат во капитал.