Заменик- претседателот на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски, овие три дена ја предводи владината делегација во официјална посета на Русија заради учество на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург.

Во состав на делегацијата учествува и извршениот директор на Македонско-руската Стопанска комора, м-р Дејан Бешлиев, објавува „Макфакс“.

Македонската делегација во разговори со Алексеј В. Груздев

Во рамки на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург, вицепремиерот Николовски одржа работни средби со ко-претседателот од руската страна на Меѓувладината македонско-руска комисија за трговско-екононска и научно-техничка соработка меѓу Северна Македонија и Руската Федерација, Алексеј В. Груздев и со заменик-министерот за земјоделство на Руската Федерација, Сергеј Левин.

 Вицепремиерот Николовски, како копретседател на македонскиот дел на Меѓувладината македонско-руска комисија за трговско-економска и научнотехничка соработка на средбата со копретседателот од руска страна Груздев, разговараа за зголемување на соработката во областа на туризмот и унапредување на трговската размена. Воедно, на состанокот Николовски и Груздев ја отворија и темата за зголемување на инвестициите во различни сектори меѓу кои како најзначајни беа потенцирани инвестициите во обвновливи извори на енергија, управување со отпад и пречистителни станици и инвестиции во производствени капацитети.

Разговори со Сергеј Левин

Руската Федерација е еден од стратешките трговски партнери на Северна Македонија во делот на извозот на македонски земјоделски производи. На средбата со заменик-министерот за земјоделство на Руската Федерација, Сергеј Левин, се дискутираше за можностите за зацврстување и проширување на билатералната соработка во земјоделството и зголемување на трговската размена помеѓу Северна Македонија и Русија.Вицепремиерот Николовски и рускиот заменик-министер за земјоделство Левин ја потврдија досегашната соработката помеѓу двете држави и ја потенцираа потребата од продлабочување и зајакнување на соработката во земјоделскиот сектор преку организирање бизнис-форум помеѓу компании од двете земји, отворање откупни центри во повеќе региони и соработка помеѓу инспекциските служби за полесен извоз на македонски производи во Руската Федерација.

Вицепремиерот Николовски присуствуваше и на панел-дискусијата во рамки на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург, на тема „Односите на Руската Федерација и ЕУ – одговор на предизвиците од денешницата“.

Панел дискусија на Економскиот форум во Санкт Петербург

Економскиот форум во Санкт Петербург е уникатен настан во светот на бизнисот и економијата и се одржува од 1997 година. Од 2006 година се одржува под покровителство на претседателот на Руската Федерација. Во текот на последните 24 години Форумот е водечка глобална платформа за членовите на деловната заедница да се состанат и да разговараат за клучните економски прашања со кои се соочува Русија, пазарите во развој и целиот свет. Деловната програма на годинешниот Меѓународен економски форум ќе се фокусира на глобалните и руските економии, социјалните теми и технолошкиот развој.