Како што објави деновиве РИА Новости, претставниците на туристичкиот бизнис направиле рејтинг меѓу Русите за најпопуларните дестинации за одмор во 2017 година
“Во сумирани податоци од големите туроператори (TUI Русија” НТК Интурист “, Coral Travel), топ дестинациите оваа година се Турција, Русија, Грција, Кипар, Шпанија, Бугарија, Црна Гора, Тунис и Италија. При тоа, позициите на лидерот Турција се практично недостижни.
По Турција позициите во рејтингот се различни, но практично се котираат исти земји.
Оваа година јужна Русија, независно од вкупниот тренд за пад на резервациите, останува во ТОП-5 на најпопуларните летни насоки. Од руските летувалишта најпопуларни се Сочи и Крим.
По општа проценка на сите компании што се занимаваат со туризмот, кај русите најпосакуваната услуга е All Inclusive. Руските туристи одмораат во просек 10 дена во странство. Категоријата на резервираниот хотели зависи од избраната дестинација.