На ден 11.01.2016 год во просториите на УКИМ во зградата на ул. Теодосиј Гологанов се отвори Рускиот Културен Центар во Република Македонија. На свеченоста прусутвуваа голем број на високи гости. Центарот свечено го отворија министерката за култура и наука д-р Елизабета Канчевска Милевска, Ректорот на УКИМ д-р Велимир Стојковски и Н.Е Амбасадорот на РФ во РМ Олег Николаевич Шчербак. Истиот има за цел да ја продлабочи културната врска помеѓу двата народи науште поголемо ниво.На настанот присуствуваа и претставници од Македонска Руска Стопанска Комора.