Изградбата на гасоводот „Турски тек“ низ цела Србија може да започне помеѓу 1-ви и 15-ти март 2019 година, а градежните работи се очекува да завршат до 2020 година, вели директорот на српската компанија за гас Душан Бајатовиќ.
„Нема економска, правна или некоја друга причина освен политичка која може да го запре овој гасовод”, изјави Бајатовиќ за српските медиуми.
Српската енергетска агенција позитивно одговори на барањето на српско-руската компанија „Газпром“ за изградбата на гасоводот и ги увезе сите документи во Европската енергетска заедница, која има рок од 60 дена за одговор.
“До крајот на јануари, ќе имаме одговор од нив, и не гледам причина да дадат негативно мислење.Меѓутоа, иако тоа може да биде негативно, тоа не не обврзува”, додаде Бајатовиќ.
Според него, Европската комисија (ЕК) не може да има ништо против бидејќи сето тоа е направено во согласност со српскиот енергетски закон кој ги исполнува критериумите од Третиот енергетски пакет.
“Досега, никој нема ништо против тоа, освен што Американците вршат притисок “, рече Бајатовиќ.
Тој најави дека цената на проектот е нешто повеќе од 1,8 милијарди евра, а средства се предвидени во српскиот буџет за 2019 година.
Бајатовиќ истакна дека целата траса на идниот гасовод е веќе позната.