Претседателот на Република Северна Македонија Стево Пендаровски го прими амбасадорот на Руската Федерација, Сергеј Баздникин (2.7.2019 година).
На средбата, соопшти денеска Кабинетот на Пендаровски, биле разменети мислења за севкупните билатерални односи меѓу Република Северна Македонија и Руската Федерација, а  биле разгледани и можностите за поинтензивни контакти на сите полиња од заеднички интерес.
Заеднички била констатирана потребата од унапредување на економските односи меѓу двете држави со оглед на фактот дека Руската Федерација е значаен економски и трговски партнер на Република Северна Македонија.
– На средбата беа споделени информации за актуелните случувања во двете држави и регионот, стои во соопштението од кабинетот на претседателот на државата Пендаровски.