Извозот на земјоделски и прехранбени производи од Русија во 2016 година, годината се зголемил за 4% и ја достигнал сумата од 17 милијарди долари, – истакнал заменик-шефот на Министерството за земјоделство на Руската Федерација, Евгениј Громико,  во говорот на отварањето на саемот за широка потрошувачка и изложбата „Продекспо 2017“. -На крајот на минатата година, како и растот на домашното земјоделство за 4%, за 4% е зголемен и извозот на земјоделски и прехранбени производи од Руската Федерација. На крајот на 2016 година  пласманот на странските позари ја достигна бројката од 17 милијарди долари”, изјави Громико.
Громико, исто така, ја потврди прогнозата за извозот на житарици од Русија во земјоделската 2016-2017 година. на ниво од над 37 милиони тони. Минатата недела Петар Чекмарев, шеф на одделот за земјоделство во Министерството за земјоделство, рече дека извозот на житарици во тековната сезона ќе изнесува 37,5 милиони тони.