Индексот на трошоците на животот во октомври 2018 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.3, а индексот на цените на мало 100.4.
Пораст на индексите на трошоците на животот во октомври 2018 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежиот и разладениот зеленчук, освен компирот и другите коренести плодови за 4.3 %, сушениот зеленчук, другиот конзервиран и преработен зеленчук за 1.8 %, замрзнатото овошје за 1.1 %, другите прехранбени производи за 0.8 %, рибата и морските плодови за 0.7 %, трбушките, јогуртот за 0.5 %, конзервираното овошје за 0.4 %, лебот и житата и алкохолните пијалаци за 0.2 %.
Во октомври 2018 година, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај гасот за домаќинствата за 6.6 %, течните горива за домаќинствата за 6.0 %, течните горива и мазива како дел од опремата за сопствени сообраќајни средства за 4.4 %, обувките, услугите за сместување за 2.7 %, ветеринарните и другите услуги за домашни миленици за 1.4 %, туристичките пакет-аранжмани за 1.1 %, лековите за 0.8 %, облеката за 0.7 %, цврстите горива за 0.5 %, дисковите, касетите, дискетите, цедеата, филмовите за 0.4 %, Ц за култура за 0.3 %, другите медицински производи, информатичката опрема, накитот и часовниците за 0.2 %.
Намалување на индексите на трошоците на животот во октомври 2018 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај свежото и разладеното овошје за 6.0 %, сувото овошје и јаткастите производи за 3.5 %, маслото и маснотиите зa 1.8 %, другите преработки од месо за 0.5 %, месото, сирењето и урдата за 0.2 %.
Исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај средствата за чистење и одржување на станот за 1.4 %, телефон и телефакс-опремата за 1.3 %, авионскиот превоз на патници за 1.1 %, парамедицинските услуги за 0.9 %, фотографската и кинематографската опрема и оптичките инструменти, домашните миленици и сродни производи за 0.4 % и големите електрични апарати за домаќинствата за 0.3 %.
Индексот на трошоците на животот во октомври 2018 година, во споредба со октомври 2017 година, забележа пораст од 1.5 %, а индексот на цените на мало забележа пораст за 2.7 %.(Државен завод за статистика)