Со повеќе Руси во самоизолација расте побарувачката за испорака на готова храна и алкохолни пијалаци  низ целата земја.

Сектор кој има корист од самоизолација несомнено е  индустрија на подготвен-готов оброк.

Со оглед на фактот дека Русите можат да заминат од дома за итни случаи и тоа само за купување на основни прехранбени производи, се очекува продажбата на готови јадења да се зголеми.

Истражувањето на агенцијата „Група за перформанси“, спроведено со руските производители на готови јадења „Висока кујна“, „Перформанси на храна“, „Лесна храна“ и „Мојата храна“, вели дека пазарот на готова храна може да ја зголеми двојно вредноста.

Во моментов пазарот е 7 милијарди рубљи (91,8 милиони американски долари). Ако самоизолацијата остане во сила најмалку три месеци „Група за перформанси“ предвидува вреднување од 15 милијарди рубљи (196,6 милиони американски долари).

Ако се укинат рестриктивните мерки, тогаш растот на пазарот на готова храна  ќе биде околу 12 милијарди рубљи (157,4 милиони американски долари).

Главната движечка сила зад овој раст на пазарот ќе биде ограничената моќност на Русите во моментов. Наместо да купуваат индивидуални состојки, Русите можат да се свртат кон подготвени оброци за да добијат комплетни вечери поевтино и лесно.

Ако продолжи овој тренд, тогаш ова ќе биде еден од секторите на кој што треба да внимаваат  меѓународните производители кои сакаат да ја унапредат соработката со руските партнери.

Според весникот „Комерсант“ и  обемот на нарачки на алкохолни пијалаци во московската област е двојно зголемен во март 2020 година.

Спротивно на тоа, количината на алкохол што се доставува до барови, пабови, кафулиња и други трговски места се намалил значително со оглед на ограниченото движење.

Зголемената побарувачка може да го забрза усвојувањето на нов начин на плаќање со која се дозволува продажба на алкохол преку Интернет во Русија.

Претходно, јуни 2021 година беше утврдениот предлог датумот за да им се овозможи на снабдувачите и производителите на алкохол да воспостават целосни онлајн продавници, за да овозможат целогодишна достава дома на алкохолни пијалаци.

Сепак, вонредни времиња бараат вонредни мерки, така што Русите кои бараат малку олеснување со алкохол, ќе можат малку порано да ги купуваат своите посакувани пијалаци.

За да се заобиколи службената забрана за лична достава на алкохол, Русите користат некои лукави мерки за да си купат алкохол.

Еден метод вклучува употреба на курири да носат производи од снабдувач до производител, честопати земени од продажни салони во сопственост на производителот.