Од 1 септември годинава извозната царина за руската нафта се зголемува за 9,7 долари и ќе изнесува  84,1 долари за тон во однос на 74,4 долари за тон во моментов, се наведува во соопштението на Министерството за финансии на Руската Федерација.
Износот на царината е определен врз основа на податоци од мониторингот на цената на нафтата меѓу 15 јули и 14 август 2017 година Во овој период просечната вредност на типот нафта Юралс (Urals) пораснала за 4,42 долари и достигнала вредност од 50,07 долари за барел. Царината  за силновискозната  нафта е покачена од 11,2  на 12,9 долари. Преференцијални стапка за голем број наоѓалишта останува нула.
Царината на светлите нафтени производи и масла изнесува 25,2 долари за тон, а на темните – 84,1 долари. Извозот на тон бензин за комерцијални цели веќе ќе се оданочува со 25,2 долари, а на тон нафта – со 46,2 долари.
За течниот јаглеводороден гас останува нултата царинска стапка, а за коксот таа се зголемува до 5,4 долари за тон.