Импресивниот раст на руските земјоделски залихи на глобалниот пазар ќе продолжи и може да достигне 30 милијарди долари до крајот на 2021 година, изјави за ТАСС вицепремиерот Викторија Абрамченко.

Абрамченко рече дека главната задача е целосно да се обезбеди домашниот пазар на храна и  дури потоа да се стремиме кон извозните пазари. Таа додаде дека Русија може да ја прошири листата на земји за испораки, главно на азискиот пазар и да обезбеди промоција на домашните брендови на светскиот пазар.

„Овие насоки на развој на агроиндустрискиот сектор, за кои разговаравме во однос на Стратегијата за развој на земјата до 2030 година, ќе овозможат привлекување на најмалку 950 милијарди рубљи (над 13 милијарди долари) дополнителни инвестиции во индустријата, создавајќи повеќе од 400.000 работни места “, рече Абрамченкова.

 Вкупната вредност на извозот на руски земјоделски производи изнесува 30,658 милијарди долари во 2020 година, според податоците на Министерството за земјоделство. Кина и Турција се главните потрошувачи на руски земјоделски производи. Европската унија, Египет, Јужна Кореја, Азербејџан, Украина, Пакистан, Узбекистан и Монголија се исто така меѓу првите 10 најголеми купувачи на руски земјоделски производи.