Од мај 2017-та до април 2018-та година, извозот на земјоделски производи од ЕУ во Русија се зголеми за 10% и покрај ембаргото на Москва. Ова се најновите податоци од Европската комисија.
Во извештајот се гледа дека во монетарна смисла ова претставува зголемување од 601 милиони евра на годишна основа, што е и едно од најважните зголемувања објавени од статистиката. Зголемувањето од 750 милиони евра (4%) е поврзано со извозот на земјоделски производи од ЕУ во САД.
Во 2017-та година, извозот на европските земјоделски производи во Русија забележа зголемување од 16%.
Генерално, вредноста на извозот во овој период достигна 137,2 милијарди евра, или зголемување за 2,8 отсто. Увозот, пак, се зголемува со минималните 0,3% до 115,3 милијарди евра, што значи дека заедницата регистрира суфицит во балансот во износ од 22 милијарди евра. На годишна основа, зголемувањето е 19%, истакнаа од Брисел.
Меѓу најбараните европски стоки во последниве месеци се виното и други напитоци. Во 12-те месеци, ЕУ извезувала вина во вредност од 12,09 милијарди евра (раст од 9 отсто) и другите напитоци од 10,8 милијарди евра. Во прилог извозот во трети земји пивото е во вредност од 3,3 милијарди евра, макар и да има мал пад од 3,5%, како и водата и безалкохолните пијалаци за 3,8 милијарди евра.
Сериозното присуство во извозот на ЕУ, исто така, вклучува и бебешка храна и житарки за појадок во вредност од нешто над 7,5 милијарди евра.
Податоците покажуваат сериозен пад на извозот на житарици. Извозот на пченица изнесуваше 3,6 милијарди евра, што претставува намалување од речиси 26%.
Главните трговски партнери за земјоделскиот извоз на ЕУ се САД, Кина и Швајцарија. Русија е рангирана на петтото место.
Главните увозници на земјоделски производи во ЕУ се Бразил, САД и Украина, исто така покажуваат статистичките податоци. Во заедницата, тропско овошје – суво или сурово е во вредност од 13,9 милијарди евра или малку над 5% и имаат најголемо учество во увозот. Исто така увезените овошја (без тропски) се во вредност од 6,2 милијарди евра.
Помеѓу мај 2017-та и април 2018-та година, суровините кафе и чај беа увезени во земјите на ЕУ во вредност од 7,4 милијарди евра.