НОВИ ЛАБАРАТОРИИ ЗА КОНТРОЛА НА КВАЛИТЕТОТ ВО КОЗМЕТИКАТА НА „АЛКАЛОИД“

Новите лаборатории на „Алкалоид“, членка на Македонско-руската стопанска комора, за контрола на квалитетот, истражување, развој и за регистрации се организирани на простор од 400 м², во производствениот сегмент за козметички производи на локалитетот во Ѓорче Петров.

РУСИЈА ВРЕМЕНО ГО ЗАБРАНИ УВОЗОТ НА СВЕЖИ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ ОД МАКЕДОНИЈА ЗАРАДИ КАФЕАВА МЕРМЕРНА...

Од 1 декември 2022 година, Роселхознадзор (Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор) забранува увоз во Русија на производи кои се под карантин од Република Северна Македонија со македонски сертификат, а исто така и со македонско...

„РЕПЛЕК“ ЌЕ ПРОИЗВЕДУВА И НА СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА – 700 ИЛЈАДИ ЕВРА ВЛОЖЕНИ ВО ФОТОВОЛТАИЧНА...

По инвестициите во нов погон за производство, „Реплек АД“, членка на Македонско-руската стопанска комора,  го продолжува развојниот циклус во модернизација на работењето и имплементација на иновативни решенија. Дел од производството на компанијата ќе се...

ВО „ТИКВЕШ“ ФЕСТИВАЛ НА МЛАДО ВИНО – „ЗА ВИНОТО ВО ХАРМОНИЈА СО ПРИРОДАТА“

„За виното во хармонија со природата“ е мотото под кое во Кавадарци се одржа 13. Фестивал на младо вино во организација на најголемата винарница во Македонија „Тиквеш“, членка на Македонско-руската стопанска комора.

„ТИКВЕШ“ ЈА ПРОДЛАБОЧУВА СОРАБОТКАТА СО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ГРОЈЗЕ

Во согласност со својата трајна определба и стратегија за градење и одржување долгорочни партнерски односи со лозарите, винарската визба „Тиквеш“, веднаш по завршувањето на годинешната берба, продолжи со продлабочување и развој на соработката со производителите...

ПОЗИТИВАТА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ЗА ДЕВЕТ МЕСЕЦИ ПОРАСНАЛА ЗА 36,6 ОТСТО

Во периодот од 01.01-30.09.2022 година Комерцијална Банка, членка на Македонско-руската стопанска комора,  од своето работење оствари позитивен финансиски резултат во износ од 1.850,8 милион денари наспроти остварениот позитивен финансиски резултат во истиот период минатата година во износ од 1.355,1 милион денари...

ИЗВОЗОТ НА „АЛКАЛОИД“ НА СТРАНСКИ ПАЗАРИ СО СКОК ОД 23 ОТСТО

Според единечниот биланс на успех на „АЛКАЛОИД“, членка на Македонско-руската стопанска комора, во периодот јануари – септември 2022 година продажбите достигнуваат 8.161.698.989 денари, што е за 14 % повеќе во споредба со истиот период од минатата...

„МАКСТИЛ“ СО НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА НАЈДОБРО ИМПЛЕМЕНТИРАН СИСТЕМ ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА

„Макстил“, членка на Македонско-руската стопанска комора, е годинешниот добитник на Националната награда за компанија со најдобро имплементиран систем за безбедност и здравје при работа. Наградата ја доделува Министерството за труд и социјална политика и Националниот...

М-Р ДЕЈАН БЕШЛИЕВ ЗА „ФОКУС“: БИЗНИСИТЕ СЕ НАЈЗАГРОЗЕНИ, А ГРАЃАНИТЕ ЌЕ ГО ПЛАТАТ НАЈГОЛЕМИОТ...

М-р Дејан Бешлиев, претседател на Македонско-руската стопанска комора даде интервју за неделникот „Фокус“.Интервјуто го пренесуваме во целост *По воената интервенција на Русија врз Украина, Европската Унија и Западот ги засилија санкциите кон...

ЈУБИЛЕЈ НА „МАКСТИЛ“ – 25 ГОДИНИ ПОСТОЈАН РАЗВОЈ

Со акцент на досегашните инвестиции и со дефинирана стратегија за понатамошниот развој на компанијата, „Макстил“ одбележа 25 години работа и производство на македонскиот пазар со мултимедијален перформанс во присуство на голем број гости, партнери, соработници, колеги...