„АЛКАЛОИД“ ПЛАНИРА ВО 2020 ГОДИНА ПРОДАЖБА ВО ВРЕДНОСТ ОД НАД 190 МИЛИОНИ...

 „Алкалоид“ АД Скопје, членка на Македонско-руската стопанска комора, влегува во новата 2020 година со амбициозни проекции.Компанијата предвидува консолидираната продажба да достигне до  190 милиони евра, што претставува раст од 7 отсто во однос на очекуваните...

ЗАПИШЕТЕ МЕТАЛУРГИЈА НА ТМФ – „МАКСТИЛ“ ОБЕЗБЕДУВА СТИПЕНДИИ И ВРАБОТУВАЊЕ ЗА СИТЕ СТУДЕНТИ!

Компанијата „Макстил“, членка на Македонско-руската стопанска комора,  доделува стипендии за студирање на Технолошко-металуршки факултет во академската 2022/23 година. Стипендиите се однесуваат на додипломските студии, го покриваат целото школување во траење од четири години и се...

МАКЕДОНСКИОТ ИЗВОЗ ВО РУСИЈА ПРОДОЛЖУВА ДА РАСТЕ, ДОДЕКА УВОЗОТ И ВКУПНАТА РАЗМЕНА ОПАЃААТ

Македонскиот извоз во Русија расте, додека опаѓа вкупната размена  и увозот – тоа се резултатите од стоковната размена меѓу двете земји во првата половина од годинава.За шест месеци македонските компании на овој пазар пласирале...

РУСИЈА И ТУРЦИЈА СО ИЗЈАВА ДЕФИНИТИВНО ГИ УКИНАА РЕСТРИКЦИИТЕ ВО ТРГОВИЈАТА

Русија и Турција потпишаа изјава за заемно укинување на ограничување во трговијата. Изјавата беше потпишана од вицепремиерите на двете земји – Аркадиј Дворкович и Мехмет Шимшек. На церемонијата присуствуваа и премиерот на Русија Дмитриј Медведев...

ОТСТАПНИЦА ОД ТУРЦИЈА, „ГАСПРОМ“ СЕ ПОДГОТВУВА ДА ЈА ЗАСИЛИ ПОЗИЦИЈАТА ВО СПОРОВИТЕ ЗА ЦЕНИТЕ...

Весникот „Комерсант“ пишува дека руската компанија „Гаспром“ може да го напушти пазарот на гас во Турција. Групата „Гаспром“ може да ги продаде уделите во Bosphorus gas и Akfel Holding. На тој начин, руската компанија може...

БИТОЛСКА МЛЕКАРА ГИ ЕДУЦИРА СВИТЕ ФАРМЕРИ ЗА ДА ГИ ИСПОЛНАТ НАЈВИСОКИТЕ СТАНДАРДИ ЗА КВАЛИТЕТ

Во рамките на активностите за унапредување на соработката со своите партнери, Млекара АД Битола, членка на Македонско-руската стопанска комора, организираше наменска панел-дискусија со своите најголеми фармери-кооперанти, со цел информирање за промените во законската регулатива...

МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТОДАВЦИ ВО ПРОСЕК ИМААТ ПО 229 ДЕНАРИ ИЗДАТОЦИ ПО ОДРАБОТЕН ЧАС

Годишниот просек на издатоци на работодавецот по вработен во Република Македонија во 2016 година изнесува 398 242 денари. Најголем годишен просек на издатоци на работодавецот по вработен во Република Македонија има во секторот Финансиски дејности...

УКРАИНА, ЦРНА ГОРА, АЛБАНИЈА, ЛИХТЕНШТАЈН И НОРВЕШКА ГИ ПРОДОЛЖИЈА АНТИРУСКИТЕ САНКЦИИ

Пет европски земји – Украина, Црна Гора, Албанија, Лихтенштајн и Норвешка – ја продолжија важноста на санкциите против Русија уште за шест месеци, се вели во изјавата објавена на интернет-порталот на Советот на ЕУ. Претходно...

ГЕРМАНСКИОТ БИЗНИС ОЧЕКУВА РАСТ НА РУСКАТА ЕКОНОМИЈА

Две третини од германските претприемачи очекуваат позитивен развој во руската економија во 2017 година, изјави првиот човек на управата на Германско-руската надворешно-трговска комора Матијас Шеп. Германскиот бизнис очекува раст на руската економија во 2017 година,...

СИМОН НАУМОСКИ: БРЕНД СЕ СОЗДАВА САМО ОД ПРОИЗВОД СО ВРВЕН КВАЛИТЕТ

Компаниите ќе имаат последици од кризата, а еден од главните проблеми е доцнењето на враќањето на ДДВ-то, - ова го вели претседателот на Одборот на директори на „Витаминка“, членка на Македонска – руската стопанска...