Заводот за статистика

На ден 17.12.2009 год согласно соопштението од Заводот за статистика за Обемот на стоковната размена на Република Македонија во периодот јануари-октомври 2009 година е за 34.0% помал од обемот на размената во истиот период од 2008 годин.

ЕЛЕМ и ОЈСЦ

АД „Електрани на Македонија“ (ЕЛЕМ) и руската компанија ОЈСЦ „Силовие машини“ од Санкт Петерсбург во Скопје потпишаа договор за модернизација на трите агрегати на РЕК „Битола“. Вкупната инвестиција за реализација на проектот за модернизација и автоматизација на сите три агрегати на термоелектранта „Битола“ изнесува 55,9 милиони евра, од кои 35 милиони кредитно задолжување, а станатите се сопствено учество на АД „Електрани на Македонија“. Според договорот, руската компанија по принципот „клуч на рака“ треба во периодот од 2010 до 2012 година да изврши модернизација и автоматизација на турбо агрегатите и генераторите на трите енергетски блока во РЕК „Битола“. Во наредните три години според договорот треба да се изврши модернизација на турбините со замена на постојните ротори со нови, како и модернизација на виталните делови од генераторите, на системот за вибродијагностички мониторинг на турбо агрегатите и на системот за водење на блоковите и автоматизација на процесите.

ПРОДЕКСПО 2010

На ден 16.12.2009 год се оствари средба со г-дин Горан Дамовски од Асоцијацијата АгБиз при проектот на Усаид во врска со организација на посета на саемот за пијалоци ПРОДЕКСПО 2010 кои ќе се одржи во Москва во период 08.02-12.02.2010 год. Притоа програмата на посетата предвидува воспоставување директни контактио со потенцијални вино импортери на македонско вино во Руската Федерација.

учество на ПИЈАЛОЦИ 2009

Македонска Руска Стопанска Комора организираше учество на саемот ПИЈАЛОЦИ 2009 кој се одржа од 26-28.11.2009 во Москва. На штандот на Македонска Руска Стопанска Комора кој беше закупен со помош на средства од АгБиз програмата при УСАИД свое учество имаа компаниите ТИКВЕШ, СКОВИН, ДАЛВИНА и ИМАКО ВИНО. Саемот го посетија и претставници на компаниите ММ ИНВЕСТМЕНТ, Винарија ПОПОВ и АД ЏУМАЈЛИЈА. Компаниите остварија голем број на контакти од кои висок процент беа оценети како сериозни. Саемот се покажа како исклучителна можност за запознавање на условите за соработка со руски партнери од сегментотот на пласман на вино. На саемот како гостин беше г-дин Роберт Џозеф кој одржа предавање во контакст на светските трендови на производство на вино и даде осврт и препораки за работа на рускиот пазар. Тој исто така беше гостин и на македонскиот штанд на кој имаше средби со сите винарии кои беа учесници на саемот.Се надеваме дека успешната соработка со руските саеми ќе продолжи и во наредниот период и нашите компании ќе имаат можност под најповолни услови да учествуваат и да ги посетуваат овие манифестации.

Мин.за финансии

Во Москва се одржа состанок помеѓу Мин.за финансии г-дин Зоран Ставревски и неговиот колега од руска страна Г-дин Кудрин. На истиот беа договрени условите за затварање на клириншкиот долг од страна на Руската Федерација кон Репубика Македонија.

Состанок на ко-претседателите

Во Москва беше одржан состанок на ко-претседателите на Македонско-Руска меѓувладина комисија. На истата беше договорена и прелиминарен термин на четврттата седница на комисијата во периодот Март - Април 2010.

Сектор за економска дипломатија

На ден 18.11.2009 год. Во соработка со МНР сектор за економска дипломатија Македонска Руска Стопанска Комора се јавува и како коорганизатор на промоција на Македонски вина во Русија пред 64 претставници на региони и компании во Руската Федерација. Промоцијата ќе се одржи на 27.11.2009 год во Меѓународниот славјански центар во Москва.

Саем за вино во Русија

На ден 17.11.2009 год. Се одржа средба со претставниците на македонските компании кои ќе учествуваат на саемот за вино во Русија во врска одредување на рекламниот простор, на самиот штанд. Беше постигнат договор компаниите да постават заедничка реклама бидејки самиот штанд ќе биде претставен како Македонски вински штанд.

Министерството за Надворешни

Во просториите на Министерството за Надворешни работи - сектор за економска дипломатија се одржа работна средба на претставници на Министерството со претставниците на винскиот сектор од Македонија. Целта на средбата беше најавената промоција на вина од страна на Амбасадата на Република Македонија во Москва. Притоа Македонска Руска Стопанска комора беше поканета да го објави учеството на 4 компании на саемот за вино кој се одржува во истио време. Исто така, Комората изрази спремност да асистира на сите заинтересирани компании при нивното претставување во Русија.

Компанијата Лонско-лас

Се одржа средба со претставниците на компанијата Лонско-лас кој се официјални застапници на светскиот изложбен центар во Русија. Целта на средбата е продолжување на соработката со Комората и понуда на соработка во регионите на Тољати, Нижни новгород и Белгород.