ЦВРСТИТЕ ЧЕСТИЧКИ ОД „МАКСТИЛ“ СЕ ДАЛЕКУ ПОД ГРAНИЧНИТЕ ВРЕДНОСТИ

Емисионите вредности на цврсти честички од „Макстил“, членка на Македонско-руската стопанска комора,  се далеку под граничните емисиони вредности пропишани од Министерството за животна средина и просторно планирање. Ова го потврдуваат мерењата на двете...

EUROMONEY: КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА „НАЈДОБРА БАНКА ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА“

Комерцијална банка, членка на Македонско-руската стопанска комора,  со огромно задоволство објавува дека е добитник на уште една престижна награда – „Најдобра банка во Северна Македонија“ во 2021 година, која ја доделува магазинот Еuromoney. Оваа...

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ „ТИКВЕШ“ И ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЗАМЈОДЕЛСКИ НАУКИ И ХРАНА ПРИ УКИМ

Ефективна размена на научни и стручни практики и знаења во областа на лозарството и винарството и стручна пракса за студентите и експертите се дел од главните придобивки од потпишувањето на Меморандум за соработка меѓу...

ТРГОВСКАТА РАЗМЕНА СО РУСИЈА ВО ПРВИТЕ ПЕТ МЕСЕЦИ СКРОМНА – САМО 75,2 МИЛИОНИ ДОЛАРИ

Во првите пет месеци од годинава С.Македонија остварила обем на размена со Русија во висина од 75,28 милиони САД долари.Притоа, македонските компании извезле стока  на овој пазар во висина од 25,65 милиони САД долари. Македонскиот...

ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ РУСИЈА ЌЕ ВЛЕЗЕ ВО ПРВИТЕ ДЕСЕТ НАЈГОЛЕМИ ДОБАВУВАЧИ НА ХРАНА ВО...

Во услови на пандемија на коронавирусот трговијата меѓу Руската Федерација и Европската унија бележи пораст - од јануари до април изнесувала 70,3 милијарди евра. Како што забележа Марк Гојхман, главен економист на информатичко-аналитичкиот центар „ТелеТрејд“,...

РУСИЈА ГО НОРМАЛИЗИРА КОМЕРЦИЈАЛНИОТ АВИОСООБРАЌАЈ СО ДЕВЕТ ДРЖАВИ, МЕЃУ НИВ И СО С.МАКЕДОНИЈА

Русија планира во наредните денови да ги возобнови летовите во цивилниот авиосообраќај со голем број земји, вклучувајќи го и САД и да го зголеми бројот на летови за уште неколку држави. Ова го соопшти  заменик-премиерот...

РУСКИОТ ИЗВОЗ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ БИ МОЖЕЛ ГОДИНАВА ДА ДОСТИГНЕ ДО 30 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ

Импресивниот раст на руските земјоделски залихи на глобалниот пазар ќе продолжи и може да достигне 30 милијарди долари до крајот на 2021 година, изјави за ТАСС вицепремиерот Викторија Абрамченко. Абрамченко рече...

НОВИ СРЕДСТВА ЗА ПОДДРШКА НА РИБАРСТВОТО И АКВАКУЛТУРАТА

Од 17 јуни до 9 јули отворен е новиот повик за развој на рибарството и аквакултурата во земјава. Право на аплицирање имаат сите кои во период од 1 февруари до 31 мај годинава набавиле...

РУСКАТА ЕКОНОМИЈА ПРОДОЛЖУВА ДА ЗАКРЕПНУВА – ВО АПРИЛ СКОК ОД 10,7 ОТСТО

Бруто домашниот производ (БДП) на Русија се зголеми во април за 10,7% на годишно ниво, соопшти  Министерството за економски развој, кое предвидуваше „невообичаено висок“ раст на БДП и за мај.

СОРАБОТКА МЕЃУ „МИКРОСАМ“ И ИНСТИТУТОТ „ВИНЧА“ – ЧЕКОР НАПРЕД КОН ИДНИНАТА НА ВОДОРОДНАТА...

„Микросам“ и Институтот за современи композити и роботика (IACR), членки на Македонско-руската стопанска комора,  на 26-ти мај 2021 година потпишаа Меморандум за академска, научно-техничка и деловна соработка со Институтот за нуклеарни науки „Винча“ во Белград, Србија.