ФОРМИРАЊЕ И РАЗВОЈ НА НАЦИОНАЛНА ДОМЕНСКА ЗОНА ВО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА

Учесниците во доменската индустрија развија нацрт-меморандум за интеракција и координација на активности за формирање на национален доменски именски систем во рамките на законот за одржлива работа на Рунет, -изјави пред новинарите директорот на Центарот...

ЖЕТВА НА МЕДАЛИ НА ВИНАРИЈАТА „СТОБИ“, ВО ВИТРИНИТЕ И ПЛАТИНЕСТИОТ МЕДАЛ НА „ДЕКАНТЕР“ ВО...

Црвеното вино „Веритас“ од бербата од 2015 година на винарницата „Стоби“, членка на Македонско руската стопанска комора, се закити со највисокото признание – платинест медал, на престижниот вински натпревар „Декантер“ во Азија. Ова признание се...

НА ДОНАТОРСКИОТ ХЕПЕНИНГ НА „АЛКАЛОИД“ СОБРАНИ 18.000 ЕВРА ЗА БОРБА ПРОТИВ ЗАГАДУВАЊЕТО

Одговорната мисија која донаторскиот хепенинг ја негува веќе деветта година по ред, прерасна во вистински празник за членовите на големото семејство на ,,Алкалоид”, членка на Македонско-руската стопанска комора. Годинава, над 3000 присутни на овој настан оставија...

ДОНАЦИЈА НА „БИМИЛК“: СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВЕН ПРОСТОР НА КЕЈОТ ВО КРИВА ПАЛАНКА

По отворањето на двете Balans+ Зони во Скопје и во Битола, „Бимилк“, членка на Македонско-руската стопанска комора,  во соработка со „Пакомак“  отворија уште еден спортско-рекреативен простор, овој пат на истокот од Македонија, во општина Крива Паланка. Како...

ДО КРАЈОТ НА АВГУСТ ИНДУСТРИСКОТО ПРОИЗВОДСТВО ПОРАСНАЛО ЗА 5,5 ОТСТО

Индексот на индустриското производство во август 2019 година, во однос на август 2018 година, изнесува 109.8. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во август 2019 година, во...

ЗАЦВРСТУВАЊЕ НА МЕЃУКОМОРСКАТА МАКЕДОНСКО-РУСКА СОРАБОТКА ВО ФУНКЦИЈА НА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА РАЗМЕНАТА

Извршниот  директор на Македонска-руска стопанска комора, м-р Дејан Бешлиев на 26.9.2019 година во Москва беше примен и водеше разговори со претставници на партнерската Трговско – индустриска комора на Руската Федерација.На средбата со г-ѓа Татјана Легчинина,...

ОД 1 ОКТОМВРИ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ДРЖАВЈАНИ ПОСЕТА НА САНКТ ПЕТЕРСБУРГ САМО СО БЕСПЛАТНА ЕЛЕКТРОНСКА...

Добра вест за македонските граѓани кои се подготвуваат да го посетат Санкт Петерсбург.Амбасадата на Руската федерација во Република Северна Македонија известува дека од 1 октомври сите државјани на земјава ќе можат да патуваат за Санкт...

ДВАНАЕСЕТ МАКЕДОНСКИ КОМПАНИИ СО НАЦИОНАЛЕН ШТАНД НА WORLD FOOD MOSCOW 2019

Дванаесет  македонски компании  со Национален штанд од денес до 27 септември ќе се претставуваат на  најзначајниот прехрамбен саем во југоисточна Европа  WORLD FOOD MOSCOW 2019 во Руската Федерација.Оваа значајна и врвна саемска манифестација се...

РУСИЈА ГИ РАСЧИСТУВА ДОЛГОВИТЕ, СЕГА ПОМАЛКУ ДОЛЖИ ОТКОЛКУ КИНА И САД

За првпат од 2014 година монетарните резерви на Русија се поголеми од нејзиниот долг. Зошто е тоа толку важно? Русија, судејќи според сè ја подигна својата политичка и финансиска независност...

РУСИЈА БЕЛЕЖИ НЕДОСТИГ НА РАБОТНА СИЛА, НАЈМНОГУ СЕ БАРААТ ПЕКАРИ

Во повеќето региони на Русија е забележан недостиг на работна сила. Меѓу најдефицитарните занимања се заварувачите, машинобраварите, товарачите и монтерите. Стручњаците на руската компанија за вработување HeadHunter утврдија дека Русите сѐ помалку ги привлекува...