МАКЕДОНСКИОТ ИЗВОЗ ВО РУСИЈА ЗА ПЕТ МЕСЕЦИ ОД ГОДИНАВА СКОКНАЛ ЗА 28,5 ОТСТО!

За пет месеци македонскиот извоз во Русија пораснал за 28,5 отсто! Македонските компании на овој пазар продале стока во вредност од 26,4 милиони САД долари (лани до крајот на мај 20,5 милиони САД долари)....

НАГРАДА ЗА „МАКСТИЛ“ – НАЈЕКОЛОШКА КОМПАНИЈА ВО ОПШТИНА ГАЗИ БАБА

„Макстил“ доби награда од општината Гази Баба како најеколошка компанија односно компанија со успешна примена на еколошки стандарди и со особен придонес кон зачувувањето на животната средина. Доделувањето на наградата следи по општинскиот конкурс „Денови...

МАКЕДОНСКИТЕ КОМПАНИИ ДО КРАЈОТ НА МАРТ ГО ЗГОЛЕМИЛЕ ИЗВОЗОТ ВО РУСИЈА ЗА 53,6 ОТСТО

Во првите три месеци од годинава македонските компании го зголемили пласманот на своите производи во Русија за дури 53,6 отсто.На овој пазар во периодот од јануари до крајот на март се продадени производи во...

„ТИКВЕШ“ СО МОБИЛНА ПОЛНИЛНИЦА – ВИНОТО ЌЕ СЕ ПАКУВА НА ПОСЕДОТ КАДЕ ШТО СЕ...

Винарската визба „Тиквеш“ воведе уште една технолошка новина во македонската винска индустрија – мобилно полнење на вино. Употребата на оваа технологија, која за првпат се применува во Македонија, но и пошироко на просторот на...

„АЛКАЛОИД“ ВО ПРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦИ ОД ГОДИНАВА БЕЛЕЖИ РАСТ НА ИЗВОЗОТ ЗА 28...

Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари – март 2023 година продажбите на компанијата „Алкалоид“  достигнуваат 3.104.714.658 денари, што е за 15 % повеќе во споредба со истиот период од минатата година. Вкупните...

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СТО ОТСТО СПОРЕД ПЛАНОТ И СО ДУПЛИРАНА ДОБИВКА

До крајот на март годинава Комерцијална банка од своето работење оствари позитивен финансиски резултат во износ од 1.039,7 милиони денари (16,5 милиони евра)  наспроти остварениот позитивен финансиски резултат во истиот период минатата година во...

ИЗВОЗОТ НА МАКЕДОНСКИТЕ КОМПАНИ ВО РУСИЈА ВО ЈАНУАРИ И ФЕВРУАРИ ПОРАСНАЛ ЗА 30,8 ОТСТО

Трговијата меѓу македонските и руските компании расте по сите основи на почетокот од годинава.Вкупната размена во јануари и февруари е речиси за третина повисока (30,8 отсто) отколку во минатата година во истиот период и...

18 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ НА МАКЕДОНСКА-РУСКА СТОПАНСКА КОМОРА

Македонска-руска стопанска комора денес одбележува 18 години од своето постоење! На 25 март 2005 година пред пошироката македонска јавност беше промовирана новата деловна асоцијација со идеа да биде мост на економска соработка меѓу Република...

GLOBAL FINANCE: КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА НАЈДОБРА МАКЕДОНСКА БАНКА ЗА 2023 ГОДИНА

Комерцијална банка е прогласена за „Најдобра банка во Северна Македонија за 2023 година“ од угледниот магазин Глобал фајнанс (Global Finance), награда која се должи на понудата на врвни услуги и знаење, грижата за клиентите...

ДЕЛОВНА И ЕДУКАТИВНА СОРАБОТКА МЕЃУ „ВИТАЛИА“ И ФАРМАЦЕВТСКИОТ ФАКУЛТЕТ ПРИ УКИМ

„Виталиа“ и Фармацевтскиот факултет при УКИМ потпишаа меморандум за соработка. Соработката ќе има деловни и едукативни аспекти, а целта преку взаемна комуникација да се создадат подобри наставни програми конкурентни на пазарот. Како дел од соработката...