Република Срспка планира учество во проектот за изградба на рускиот гасовод „Јужен тек“ и смета од магистралниот гасовод, кој од Русија во Европа ќе стигне под Црно море, да добива околу 1 милијарда кубни метри гас годишно, изјави за новинарите во Москва премиерот на РС Милорад Додик. Рускиот министер за енергетика Сергеј Шматко и Додик, потпишаа заедничко соопштение за соработка на проектот за изградба на гасоводот „Јужен тек“.