Руската економија која во првите шест месеци од оваа година пораснала за 4,2% во споредба со истиот период од минатата година, излегува од најголемата криза во последните 10 години. Руската министерка за економскиот развој на Русија Елвира Набиулина, наведе дека економскиот раст достигнал до 4,9% на годишно ниво и 0,3% во однос на месец мај. За економскиот раст придонесе зголемувањето на индустриското производство од 10,2% од јануари до јуни, додаде Набиулина и најави дека владата на Русија најверојатно ќе ја зголеми својата проекција за раст оваа година. Минстерство за економија и претходно прогнозираше дека бруто-домашниот производ (БДП) на Русија во 2010 година ќе порасне за 6%. Руската економија минатата година ослабна за 8%, но почна да се опоравува благодарение на опоравувањето на цената на суровините. Високата цена на нафтата исто така и помогна на Русија да го сочува својот (40 милијарди долари) вреден резервен фонд до идната година.