Германската енергетска групација РВЕ, еден од акционерите на гасоводот „Набуко“, со рускиот „Гаспром“ разгледува можност да влезе во конкурентскиот проект „Јужен тек“. Mинатата недела заменикотдиректор на управата на „Гаспром“ Александар Медведев со директорите на РВЕ разговарал по телефон за можно учество на тој германски концерн во проект на гасоводот „Јужен поток“.