Во текот на годишниот Руско-германски форум, кој се одржува во рускиот град Екатеринбург, склучени се десет договори меѓу компании од двете земји, вредни повеќе милијарди долари. Највредниот договор е во висина од 2,2 милијарди евра, со кој германската корпорација „Сименс“ се обврза дека на „Руски железници“ ќе испорача повеќе од 200 нови регионални возови кои ќе возат ширум Русија.