На ден 25.11.2008 год Се одржа состанок на претставници на Комората со директорот за мултилатерална соработка при МНР, Г-дин Крум Ефремов. Целта на состанокот беше барањето на Комората да биде решено прашањето со визниот режим со Руската Федерација. Имено, согласно спогодбата, која важи од 01.11.2008 год. Македонските граѓани се среќаваат со потешкотии за добивање на покана од Русија за добивање на виза. Комората предложи доколку е можно да се даде преоден период на прилагодување со цел нашите стопанственици да ги организираат потребните активности околу добивање на руската виза.