Голем интернационален успех на македонската компанија Млекара Здравје. Добиено е престижно признание Superior Taste Award или вкупно 5 Golden Stars, 2 за мешаното сирење, 2 за млекото со 2,8% млечни масти, 1 за белото мешано сирење од Млекара Здравје.
Признанието е од Меѓународниот институт за вкус и квалитет – iTQi – кој е со седиште во Брисел и кој претставува водечка светска организација посветена на оценување на вкусот и квалитетот на прехранбените производи и пијалоци.
Специјално избрани судии од 15 најпрестижни европски кулинарски и сомелиерски асоцијации ги оценија производите на Млекара Здравје како исклучително квалитетни, со одличен вкус кој остава силен впечаток кај потрошувачите. https://www.itqi.com/en/
Производите се оценуваа според категоријата во која припаѓаат, потеклото, нивото на квалитет и вкус, диференцијација во однос на конкурентите, во согласност со стандардите за оцена на Меѓународниот институт за вкус и квалитет – iTQi.
Секој тестиран производ, се оценува според пет главни сензорни критериуми (прв впечаток, визија, мирис, текстура, вкус, вкус по проба).

-Да се добие вакво признание на најпрестижниот кулинарски натпревар во светот е исклучително признание за Млекара Здравје. Тоа е потврда дека и во Македонија можеме да создадеме врвни млечни производи, кои може да бидат конкурентни на светскиот пазар, па дури и повеќе од тоа. Ова е признание за целиот тим на Млекара Здравје, кој несебично и макотрпно, континуирано инвестираше во сите сегменти од своето работење за да го унапреди квалитетот на своите производи, – истакна Кристина Камчева Стојческа, управител на Млекара Здравје.
Целта на натпреварот е да се промовира квалитет, и да им се овозможи на производителите, да учествуваат на еден интернационален форум, каде ќе можат да ги споредат своите производи, и да добијат вредно признание за вложениот труд. Вообичаено производите кои стекнуваат признанија од меѓународниот институт за вкус и квалитет – iTQi, важат за високо квалитетни, и по добиените награди стануваат барани на светскиот пазар. За производителите тоа претставува силна препорака во освојувањето на конкурентниот млечен пазар.