ПАРАЛЕЛИ: СРБИЈА СО ДОГОВОР ЗА СЛОБОДНА ТРГОВИЈА СО ЕВРОАЗИСКАТА УНИЈА

Српската премиерка Ана Брнабиќ на 25.10.2019 година  во Москва потпиша Договор за слободна трговија меѓу Србија и Евроазиската унија (ЕАЕУ) со кој се проширува списокот на српски производи што можат да се извезуваат на територијата...

ОД 1 ОКТОМВРИ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ДРЖАВЈАНИ ПОСЕТА НА САНКТ ПЕТЕРСБУРГ САМО СО БЕСПЛАТНА ЕЛЕКТРОНСКА...

Добра вест за македонските граѓани кои се подготвуваат да го посетат Санкт Петерсбург.Амбасадата на Руската федерација во Република Северна Македонија известува дека од 1 октомври сите државјани на земјава ќе можат да патуваат за Санкт...

ЃОРЃИ ДИКА: ЗА 14 ГОДИНИ МАКЕДОНСКО-РУСКАТА СТОПАНСКА КОМОРА ИЗРАСНА ВО РЕСПЕКТАБИЛНА ДЕЛОВНА АСОЦИЈАЦИЈА

Пред точно десет години, на 25 март 2005 година пред пошироката македонска јавност беше промовирана Македонска - руска стопанска комора, во рамки на третатта седница на Меѓувладината комисија за трговско економска и научно техничка...

МОДЕРНИЗАЦИЈАТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО ВО „БУЧЕН КОЗЈАК“ ФИНАЛИЗИРАШЕ СО НОВ ДИЗАЈН НА ПРОИЗВОДИТЕ

„Бучен Козјак“ една од најстарите млекарници во Македонија, членка на Македонско – руската стопанска комора,  позната по извонредниот квалитет и уникатниот вкус на своите млечни производи со цел да се доближи уште повеќе до...

ОПАЃААТ ЦЕНИТЕ НА ИНДУСТРИСКИТЕ ПРОИЗВОДИ НА ДОМАШНИОТ ПАЗАР

Во јули 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар, се пониски за 1.0 % на месечно ниво, а за 0.5% на годишно ниво. Во јули 2018, во споредба со јуни...

ЗАЛИХИТЕ ВО ПРЕРАБОТУВАЧКАТА ИНДУСТРИЈА СЕ ТОПАТ, НАЈАВЕНИ И НОВИ ВРАБОТУВАЊА

Според оценката на менаџерите на компаниите на, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април 2018 година е зголемен за 0.2 процентни поени во однос на март 2018 година и изнесува 19.3, а во...

РАСТ НА ПРОДАЖНИТЕ ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ИНДУСТРИСКИТЕ ПРОИЗВОДИ

Во јануари 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно се повисоки за 0.4% на месечно ниво, а за 2.8% на годишно ниво. Во јануари 2018, во споредба со декември 2017 година, продажните...

ЦЕНИТЕ НА ИНДУСТРИСКИТЕ ПРОИЗВОДИ СО МИНИМАЛЕН РАСТ

Во јануари 2018 година продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.4% на месечно ниво и за 1.9% на годишно ниво. Во јануари 2018, во споредба со декември 2017...

ЦЕНИТЕ НА УСЛУГИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА ВО 2017 ГОДИНА СО НАЈВИСОК РАСТ

Индексот на трошоците на живот во декември 2017 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.1, а индексот на цените на мало 100.4. Во 2017 година, во однос на 2016 година, индексот на трошоците на...

МАКЕДОНСКИОТ ИЗВОЗ ВО РУСИЈА ДО КРАЈОТ НА НОЕМВРИ ПОРАСНАЛ ЗА 3,3 ОТСТО ПОВЕЌЕ ОД...

Вкупната трговска размена меѓу Република Македонија и Руската Федерација до крајот на ноември 2017 година достигнала вредност од 184,6 милиони САД долари и е повисока за 7 отсто во однос на истиот период од...